Powered By Blogger

петак, 8. мај 2020.

Fokača (Focaccia)

Potrebni sastojci:

  • 470 g brašno
  • 380 g mlake vode
  • 10 g kvasca ili 3 g suvog kvasca
  • 9 g soli
  • 10 g maslinovog ulja

Za dekorisanje:

  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 2 kašike vode
  • par komada cherry paradajza
  • par komada masline
  • jedna grančica ruzmarina

Sjediniti sve sastojke ali ne treba mesiti. Pokriti sa jednom krpom i ostaviti 20 minuta da nadodje. Posle 20 minuta ne vaditi iz posude nego presavijati testo jednom sa svake strane. Ostaviti opet 20 minuta ispod kuhinjske krpe  da odstoji. Posle ovih 20 minuta testo će biti elestičnije i pojaviće se mehurići i ponoviti presavijanje  kao i pre. Posle 20 minuta opet presavijati u posudi. Smestiti u drugu premazanu posudu sa malo više ulja (maslinovo ulje isključivo) i staviti u friider da ostoji 24 sata. Nakon 24 sata smestiti testo u nauljanu tepsiju i polako razvući testo sa krajevima naših prstiju ostavljajući rupice u testu. Ostaviti 20 minuta da nadodje i napraviti emulziju od maslinovog ulja i vode i premazati stim testo dekorisati po želji. Zagrejati rernu na 250 stepeni i kada stavimo fokaču da se peče smanjiti na 200 stepeni i peći 35-40 minuta. Ostaviti malo da se ohladi i poslužiti. Be Happy!!!

Hozzávalók:

  • 470 g liszt
  • 380 g viz
  • 10 g élesztő vagy 3 g száraz élesztő
  • 9 g só
  • 10 g oliva olaj

A tetejére:

  • 2 kanál oliva olaj
  • 2 kanál viz
  • pár cherry paradicsom
  • pár oliva bogyó
  • rozmaring

 A hozzávalókat keverjük össze, nem kell gyurni. Fedjük le ruhával és hagyjuk 20 percig pihenni. 20 perc elteltével ne vegye ki a tálból, hanem hajtsa össze egyszer a tésztát minden oldalrol. Hagyja ismét 20 percig konyharuha alatt, hogy álljon. Ezen 20 perc elteltével a tészta rugalmasabb lesz, és buborékok jelennek meg, és ismételjük meg a hajtogatást, mint korábban. Mégegyszer ismetelje meg és helyezze  át egy kiolajózott tálba majd rakja be a hütőbe 24 órán át  álni. 24 óra elteltével helyezzük a tésztát egy olajozott tepsibe, és lassan gördítsük ki a tésztát ujjaink hegyével, így lyukakat hagyva a tésztaben. Hagyja 20 percig felmelegedni, majd olívaolaj és víz emulzióját készítse el, és a tésztát bevonja a kívánt díszítésre. Melegítsük fel a sütőt 250 ° C-ra, és amikor a focacciát sütjük, csökkentsük 200 ° C-ra, és 35–40 percig süssük. Hagyjuk egy kicsit lehűlni és tálaljuk. Be Happy!!!!




Нема коментара:

Постави коментар

Translate